Спестяване на енергия през лятото и зимата

Поддържайте подходяща вътрешна температура
Регулирайте температурата често, за да избегнете прекалено студено. Ако зададете температурата с 1℃ по-висока при охлаждане , можете да спестите около 10% от електроенергия.

Регулирайте температурните настройки, вместо да спирате работата на климатика.
Един климатик използва повече електроенергия, когато започне да работи, отколкото когато работи. Ако многократно включвате и изключвате работния превключвател, за да пестите електроенергия, в крайна сметка консумирате повече електроенергия. Когато почувствате, че стаята е достатъчно студена, регулирайте настройката на температурата, за да не стане прекалено студена.

Задайте настройката за обем на въздуха на "Автоматична работа"
Ако работите при слаб вентилатор, ще отнеме много време, докато помещението достигне комфортна температура и в крайна сметка ще изразходвате електроенергия.
"Автоматичната работа" работи по най-ефективния начин, за да доведе стайната температура до зададената температура.

Уверете се, че посоката на въздушния поток е хоризонтална при охлаждане.
Студеният въздух има тенденция да се натрупва в дъното на помещението. Регулирайте посоката на вятъра, за да осигурите равномерно охлаждане. Още по-ефективно е да използвате вентилатор за раздвижване на въздуха в помещението.

Регулирайте обема на въздуха, преди да намалите зададената температура.
Ако ви е горещо, увеличете въздушния поток. Възприеманата температура спада и се чувствате по-хладни. Вместо да понижава зададената температура, увеличаването на въздушния поток консумира по-малко енергия и води до спестяване на енергия.

Спестете енергия чрез почистване
Почиствайте филтъра често, веднъж на всеки две седмици.
Ако филтърът се задръсти с мръсотия и прах, охлаждащият ефект ще отслабне и сметката ви за електричество ще бъде напразно. Запушеният филтър не само губи електроенергия, но също така причинява необичайни шумове, течове на вода и миризми.
Някои климатици имат функция, която автоматично почиства филтъра.

Не поставяйте предмети около външното тяло
Външното тяло обменя топлина, като засмуква външен въздух и го издухва. Ако има препятствия в близост до входа или изхода на въздуха, охлаждащият ефект ще бъде отслабен и електроенергията ще се изразходва напразно.

Отстранете плевелите и мъртвите листа около външното тяло
Плевелите, които растат незабелязано, могат да попречат на всмукването и изпускането на въздуха на външното тяло или лозите могат да се оплетат във вентилатора, причинявайки неизправност. Моля, проверявайте от време на време, за да се уверите, че около външното тяло няма плевели или мъртви листа.

Ако не го използвате дълго време, изключете го от контакта
Ако няма да го използвате дълго време, изключете го от източника на захранване, за да намалите ненужното електричество.

Предотвратете навлизането и излизането на топлина
През лятото използвайте завеси или щори, за да блокирате пряката слънчева светлина от вашите прозорци. В зависимост от размера на прозореца и вида на завесите, той може да намали топлината от слънцето с около 30% .

По-малко отваряйте и затваряйте прозорци и врати
Ако топъл външен въздух влезе в стаята ви, охлаждащият ефект ще се влоши и ще доведе до загуба на електроенергия. Затворете вратите и прозорците на климатизираните стаи и минимизирайте отварянето и затварянето.

Ако смятате, че вътре в стаята ви е по-горещо, отколкото навън, проветрете я
Ако температурата в стаята ви е по-висока от външната, например след като сте затворили стаята и сте я напуснали, отворете прозорците и вратите, за да проветрите стаята, преди да включите климатика.
По-добре е да започнете работа с климатика, след като изпуснете горещия въздух в помещението, което ще доведе до икономия на енергия.

Разбъркайте въздуха в стаята
Студеният въздух има тенденция да се натрупва в дъното на помещението. Циркулирайте въздуха с циркулационна помпа или електрически вентилатор, за да изравните температурата в стаята си. Увеличава ефективността на охлаждане на вашия климатик.

Избягвайте излагането на външното тяло на пряка слънчева светлина.
Ако температурата около външното тяло е висока, ефективността на топлообмена във външното тяло ще намалее. Намаляването на температурата на околната среда чрез създаване на сянка около външното тяло или пръскане с вода може да помогне за пестенето на енергия.
Въпреки това, не покривайте външното тяло с капак и др. Ако ефективността на входящия и изходящия въздух намалее, ще се консумира повече електроенергия.

При нагряване дръжте посоката на вентилатора надолу.
Топлият въздух има тенденция да се натрупва близо до тавана. Внимателно регулирайте посоката на вятъра, за да загреете равномерно краката си. Още по-ефективно е, ако използвате циркулационна помпа за раздвижване на въздуха в помещението.


Подобни публикации

Класификация на климатиците според ефективността им В по-големите градове наличието на фирми предлагащи различни електроуреди е голямо, изключение не прави и предлагането на климатици в София, което пък на своя страна понякога затруднява изборът на потребителите.
Избор на климатик През последните години се забелязва това, че все повече домакинства предпочитат именно климатиците за осигуряване на желания климатичен комфорт и то целогодишно.
Основни видове климатици според конструкцията и мощността им - част I Различните видове климатични системи могат да бъдат разделени в две основни групи и те са промишлени и битови.

Търсене